Bahar Yorgunluğunu Alt Etmek Mümkün!

Bahar, yılın en sevdiğiniz dönemi geldi çattı. Günler daha aydınlık, rüzgâr daha ılık esiyor ancak her zamankinden daha yorgun hissediyorsunuz. Peki bu yorgun ve uykulu hissetme durumunun altında yatan sebepler nelerdir? Doğanın Ritmi Ruhsal ve Bedensel Durumunuzu Sandığınızdan Çok Daha Fazla Etkiler Teknoloji ile gelişen ısıtma, soğutma, ışıklandırma ve havalandırma gibi sistemler, bu mevsimsel değişikliklerden etkilenmeyi minimuma indirgemeyi hedeflerken çok da etkili olamamaktadır. Bahar geldiğinde, kış mevsiminin hareketsiz yaşam tarzına uyum sağlamış olan vücudunuz, uzun bahar günlerinin gerektirdiği artan enerji talebi üzerine uyandırılır. Bu enerji değişikliği vücut kapasitenize ağır geldiğinde stresli, yorgun ve uykulu hissedersiniz. Ayrıca günlerin uzaması, ışığa duyarlı olarak çalışan pineal bezinin daha fazla ışığa maruz kalmasına, bu da uyku ve diğer periyodik etkinlikleri kontrol eden melatoninin daha az salgılanmasına neden olur [1].

Bahar, Çiçekler, Böcekler, Her Şey Çok Güzel. Ancak Uçuşan Polenler ve Sürekli Akan Burnunuz da Öyle mi?

Her alerji türü, sinir bozucu ve istenmeyen durumları doğurur. Bahar alerjisi de günlerinizi hatta gecelerinizi sıkıcı ve yorgun geçirmenize sebep olur. Amerika Astım ve Alerji Vakfı’nın yaptığı bir araştırmada, nazal alerjisi olan kişilerin %59’unun alerji semptomları nedeniyle kalitesiz uyku deneyimleri yaşadıkları bulunmuştur [2]. Sizin alerjiniz olmasa bile, yatağınızı paylaştığınız partnerinizin bu rahatsızlıklara sahip olması, gece yaşadığı huzursuzluklar ve hapşırması, sizin uyku düzeninizi de bozacaktır. 

Enerjinizi Yükseltmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bol bol su için. Su, sisteminizdeki toksinleri temizler ve metabolizma hızınızı arttırır. Yeteri kadar su alınmaması sonucu “dehidrasyon” durumu ortaya çıkar, bu da baş ağrısı ve yorgunluğa neden olabilir.

Uzmanlar, sık sık az miktarda besleyici yiyecekler yenilmesini öneriyor. Yeterli C vitamini aldığınıza emin olmak için diyetinizin en az üçte birinin taze sebze ve meyve içerikli olmasını sağlayın. Sinir ve dolaşım sisteminde önemli bir yeri olan B1 vitamini için fasulye, fındık, balık, ıspanak, kuşkonmaz tüketin. Bu besinlerin ekstrelerini içeren ek gıdalar, günlük ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almanızda yardımcı olur.

Yeterli miktarda oksijen alın. Dışarı çıkıp egzersiz yapın. Vücut egzersizlerinin yanında nefes egzersizleri yapmaya da özen gösterin. Cildinizin güneş ışığına 15 dakika maruz kalması bile gün boyunca ihtiyacınız olacak olan D vitaminini almanıza yetecektir. Egzersiz ve D vitamini gücünüzü arttırır ve enerji seviyenizi yükseltir. 30 dakikalık yürüyüş veya koşu yapmak gibi orta dereceli aerobik egzersizlere katılın. Düzenli yapılan basit egzersizler, iç enerjinizi arttırmanın ve zihni kısa süre içinde sakinleştirmenin iyi bir yoludur.

Kaynaklar

  1. Saboureau M, Vivien-Roels B, Pevet P. Pineal melatonin concentrations during day and night in the adult hedgehog: effect of a light pulse at night and superior cervical ganglionectomy. J Pineal Res. 1991 Sep;11(2):92-8.
  2. Thompson A, Sardana N, Craig TJ. Sleep impairment and daytime sleepiness in patients with allergic rhinitis: the role of congestion and inflammation. Ann Allergy Asthma Immunol. 2013 Dec;111(6):446-51.