Avokado Yağı ile Cilt Bakımı Önerileri

Avokado yağı mutfaktaki kullanımıyla tanınırken, cilt bakımına da katkıda bulunabilir. Yağ omega-3 yağ asitleri ve A, D ve E vitaminleri ile dolu olduğundan birçok krem, nemlendirici ve güneş koruyucunun bileşenlerinden biridir. Avokado yağını doğrudan cildinize uygulayabilir veya favori güzellik ürünlerinizle karıştırıp kullanabilişiniz. Temel faydası ciltteki nemi arttırmak olduğu için yağlı cilde sahip kişilerin kullanması çok tavsiye edilmemektedir. Ayrıca cilt tarafından hızlıca emildiği için geride yağlı bir his bırakmamaktadır.

Cilt Sağlığınızı İyileştirerek Cildinizi Güzelleştirir

Avokado yağındaki antioksidanlar ve iltihap önleyici ajanlar cildinizin pürüzsüz, güçlü ve elastik kalmasına yardımcı olur. Avokado yağını irrite olmuş, kurumuş, çatlamış cildinizi nemlendirmek, yenilemek, UV ışınlarından ve diğer dış hasarlardan korumak için kullanabilirsiniz. Avokado yağında bulunan beta karoten, protein, lesitin, yağ asitleri ve A, D ve E vitaminleri cildinizi korurken bir yandan da cilde esneklik ve dayanıklılık kazandıran kollajen metabolizmasını artırır [1]. İltihap önleyici özellikleri akne oluşumunu önlemede de yardımcı olabilr.

2015 yılında yapılan bir çalışmada avokado, jojoba ve diğer birkaç tropik meyvenin yağından oluşan bir cilt kreminin anti-mikrobiyal etkilere sahip olduğu bulunmuştur [2].

2013’te yapılmış başka bir araştırma avokado yağındaki linoleik asit, oleik asit ve diğer tekli doymamış yağ asitlerinin yara iyileşmesini hızlandırabildiğini göstermiştir [3]. Bu çalışmalar hayvanlar üzerinde yapıldığından avokado yağının insanlar üzerindeki etkilerini incelemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Bazı kanıtlar avokado yağının, ciltte kalın, pullu, kırmızı lekelerle karakterize edilmiş kronik oto-immün bir rahatsızlık olan sedef hastalığı gibi cilt durumlarını tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. 2001 tarihli bir çalışmada, B-12 vitamini içeren bir krem ile karıştırılan avokado yağının, geleneksel D3 vitamin tedavisine kıyasla daha uzun vadede sedef hastalığı semptomlarını hafifletebileceği bulunmuştur [4].

Avokado Yağı Cilde Nasıl Uygulanabilir?

Avokado yağını cilt bakım rutininizde çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Yağ ile masaj yapabilir, duş losyonu veya nemlendiricilerinize ekleyebilirsiniz. Yağın saklandığı şişenin güneş ışığından uzak tutulması yağın etkilerinin azalmaması açısından önemlidir.

Avokado meyvesi ile az miktarda avokado yağı karıştırılarak macun haline getirilip günlük yüz maskesi olarak kullanılabilir; hindistancevizi yağı, zeytinyağı, balmumu, E vitamini yağı ve avokado yağı ile yaptığınız karışımı ev yapımı doğal nemlendirici bir krem olarak değerlendirebilirsiniz [5].

Riskler ve uyarılar

Avokado yağının yan etkileri üzerine yapılan çalışmalar azdır ancak her üründe olduğu gibi, herhangi bir alerjiyi ekarte etmek için kullanmadan önce cildinizin bir bölümünde test yapmak kötü bir fikir değildir. Örneğin kolunuzun iç kısmına avokado yağını sürün. 24 saat içinde herhangi bir tahriş veya iltihaplanma yaşamazsanız yağı kullanmanızda bir sakınca yok demektir. Eğer avokadoya alerjiniz varsa, avokado yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gereklidir.

REFERANSLAR

  1. Werman MJ. et al. The effect of various avocado oils on skin collagen metabolism. Connect Tissue Res. 1991;26(1-2):1-10.
  2. I. Han et al. Antimicrobial effects of topical skin cream containing natural oil mixtures against Staphylococcus pseudintermedius and Malassezia pachydermatis. Veterinarni Medicina, 60, 2015 (4): 202–2070.
  3. Ana Paula de Oliveira et al. Effect of Semisolid Formulation of Persea Americana Mill (Avocado) Oil on Wound Healing in Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 472382.
  4. Stücker M et al. Vitamin B(12) cream containing avocado oil in the therapy of plaque psoriasis. Dermatology. 2001;203(2):141-7.
  5. Noori S.Al-Waili. Topical application of natural honey, beeswax and olive oil mixture for atopic dermatitis or psoriasis: partially controlled, single-blinded study. Complementary Therapies in Medicine Volume 11, Issue 4, December 2003, Pages 226-234.